Templer og teplantasjer, – en smak av Sri Lanka!


Sri Lanka ligger som en tåre ved Indias kinn, kun 15 minutter fra Maldivene. Øya byr på kolonialhistorie fra Holland og England, naturen har både høyland og lavland, maten er velsmakende, menneskene er vennlige og vakre. Sri Lanka er Asia i et nøtteskall. 

Tekst: Gunnhild Bjørnsti Foto: Geir Salvesen

Teplantasjer i høyden

Sri Lanka het tidligere Ceylon, og de aller fleste kjenner til smaken av Ceylon te.

Et av høydepunktene under en ferietur, er nettopp å besøke de velstelte teplantasjene som ligger i terrasser midt i landet. De fleste førstegangsturister blir med på en rundreise, og teplantasjene utgjør ofte starten. Reisen dit starter med en spennende kjøretur på veier som hårnålssvinger opp i høyden, og utsikten blir stadig mer praktfull. Det selges frukt, spesielt bananer underveis, så stopp gjerne, kjøp litt frukt og ta bilder.

Når man endelig kommer helt opp i te-området, befinner man seg i et storslagent grønt og vakkert naturområde. Det bølgende landskapet med myke profiler er dyrket med teplanter så langt øyet kan se. Tebladene er «grønt gull» og plukkes forsiktig for hånd.

Det er flest kvinner som begynner tidlig på morgenen med å nappe til seg tebladene med skånsom hånd, legge dem forsiktig i en stråkurv som tas med til nærmeste produksjonssted for tørking og bearbeiding.

Jeg besøkte teplantasjen Glenlochs som viser de besøkende hvordan rå te behandles og forteller om ulike tekvaliteter. Teens særpreg kommer fra hvor i høyden den dyrkes, hovedsakelig finnes det tre varianter.

Stedet har en hyggelig restaurant med fantastisk utsikt. Her kan man innta god lunsj og selvfølgelig nyte så mye te man ønsker. Kjøp gjerne med litt hjem, te er fine gaver til deg selv og andre.

Tips: Enkelte teplantasjer har overnatting. Eller dra til byen Nuwara Eliya (Lille England) som er kjent for vakre hus og kjøligere klima.

Templer og buddhastatuer

Sri Lanka er buddhistisk og man ser imponerende statuer av Buddhaer over store deler av hele landet. Buddhaen kan være både stående, sittende eller liggende, peke med fingrene rett og ned i meditasjonspositur, eller holde hendene på ulike måter.

Alle posisjoner har sin betydning, og reiseleder Stanley forklarer følgende:

– Sittende buddha med hendene i fanget er symbol på opplysning. Stående Buddha med høyre hånd mot seg, står for beskyttelse. Håndflaten utover betyr velsignelse. Er armen utstrakt, betyr det tilgivelse. Tommel og pekefinger sammen, representerer læring. Liggende Buddha er et symbol på ro før man står opp, og tanke om hvem man skal hjelpe.

Stanley har satt seg grundig inn i buddhismen og er interessant å lytte til. Buddhismen er jo mer filosofi enn religion, og alle skal finne sine svar. Mindfullness som har blitt populært i Vesten, er hentet fra nettopp buddhisme.

– Veien til opplysning i buddhismen går via meditasjon for å stilne tankene, få klarhet og ro, og komme i kontakt med bevissthet utover de kjente sansene. For å bli fri, gjelder det å se at alt i dette livet er forgjengelig. Da er det lettere å gi slipp og leve med «detachment», dvs avstand, forklarer Stanley.

Han tar oss med til to kjente tempelområder som begge er på Unescos Verdensarvliste.  Sigiriya er et naturområde med anlegg i flere nivåer og et høyt fjell kalt The Lion Rock, man klatrer opp på. Utsikten derfra er storslagen, man ser hvor grønn øya er og at det stikker opp Buddha statuer mange steder. Polonnaruwa er et stort tempelområde, man kan bruke flere timer å gå rundt på. Polonnaruwa ble kjent da gruppen Duran Duran filmet sin musikkvideo der til sangen Save a Prayer i 1982.

Uansett tempelområde ser man munker med safrangule drakter, og vår guide Stanley forteller at noen munker vier sitt liv til å hjelpe andre, mens noen lever i bønn og spirituell praksis.

Den mest kjente byen for templer, er den tidligere hovedstaden Kandy som ligger i høylandet. Dalada Maligawa tempelet skal ha en bit av Buddhas tann, og er et av de mest besøkte stedene. Det er en opplevelse å gå rundt i dette tempelet og nyte synet av vakker kunst og alle de velduftende blomstene som ligger klar til ofring. Alle kan komme inn, bare husk å ta av skoene, ikke fotografer med blitz, og unngå å ta bilde av deg eller andre som har ryggen vendt mot Buddha statuene.

Kandy er en sjarmerende by, har en rekke historiske og religiøse minnesmerker, og mange butikker. Batikk og smykker er hva mange kjøper med seg. Sri Lanka er kjent for edle stener. Om kvelden kan man se på danseoppvisning og flammeslukere, det er passe eksotisk. Bo gjerne på Mahaweli Reach Hotell som ligger vakkert til ved Kandys innsjø.

Tips: Stopp hos Spice Garden i Matale på vei til Kandy. Her selges ayurveda urter med stor kunnskap fra de ansatte.

Natur og safari

Nasjonalparkene på øya er et eldorado for dyreelskere. Her finner man villsvin, sjakaler, bjørner, krokodiller, leoparder og mange andre ville dyr, i tillegg til yrende og fargerikt, fugleliv. På safari er det riktignok elefanter mange liker å studere. De går i flokker, gjerne flere generasjoner sammen. Spesielt de små elefantene er ekstra morsomme å følge med på når de lærer seg å rykke opp gresstuster fra bakken. Sri Lanka har også mange ville elefanter, de lokale forteller at de er obs når de kjører bil i mørket på øde strekninger. På dagen er de lett å få øye på, så ikke bli forundret om dere ser noen ville elefanter langs veien!

En smak av byliv

Hovedstaden Colombo er en storby med moderne bygninger, men også  fargerik kultur, markeder og et broket folkeliv. Her finnes moderne shoppingsentre og forretninger, samt minnesmerker og eldre bydeler. Be gjerne om en guide til å vise dere rundt. Hotellresepsjonistene har gode kontakter.

Hvor skal dere bo?

Første gangen man besøker Sri Lanka, er det mest spennende med en rundreise. De fleste besøker byen Kandy for templene, drar så opp i høyden til teplantasjene og bruker minst en dag til dyreliv og safari. Utvid gjerne reisen med noen avslappende dager på et flott hotell langs kysten. Bo gjerne på sydkysten i Galle på hotell Amangalla i kolonistil eller The Fortress som ligger på stranden. Begge har flott innredning og god service. Byen Galle ligger ved havet og har et kjent festningsområde fra 1700-tallet som alle besøker, det er på Unescos Verdensarvliste og ligger i det gamle havneområdet. Østkysten av Sri Lanka har også vakre strender og bygges ut med moderne hoteller. Landet satser på turisme men vil bevare sin kultur. Som gjest oppleves det gjennom en fredfull atmosfære og ekstra vennlige mennesker.

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar