Strålende jul og fred på jorden


Om litt legger stillheten seg som en beskyttende kappe over landet og det stråler av lys i de tusen hus og hytter. Der julen for mange er magisk, er det sårt å tenke på at den er opprivende, vond og vanskelig for andre. Julen er en spesiell høytid og for de fleste i den vestlige delen av verden er den forbundet med tid til ettertanke, kjærlighet, fred, nok mat og husly til alle.

Julen er ensbetydende med eldgamle tradisjoner, om Jesus som ble født i en krybbe i en stall i Betlehem, vise menn og engler som dalte ned i skjul for mer enn 2000 år siden. Det er skikker fra 1500 tallets Tyskland med juletrær og julelys som på 1700 tallet ble alminnelig innslag hos adel- og borgerskap, før det spredte seg videre til bredere lag av befolkningen over hele Europa, og til Norge på tidlig 1800-tallet. Grønne vekster som kristtorn, gran- og furukvister blir båret i hus og er en tradisjon av uviss opprinnelse. En teori er at det var for å undertrykke vinterens makt.

Vi minnes våre døde slektninger med furukranser og gravlykter, går på julekonserter, koser oss på julebord og gir hverandre julegaver. Amerikanske tegnefilmer, ’christmas carols’, kjente folkeeventyr og kjære julesanger repeteres fra i fjor og året før der. Vi setter ut fuglenek og forer dyrene med litt ekstra, pynter utenfor og inne i husene. Tenner lys. Setter ut grøt til nissen på låvebrua.

Julen skal ideelt sett være fylt med glede, men den er ikke alltid det. Julen er en familie-høytid på godt og vondt. Alt og alle kommer tettere på oss i julen. Jeg tar meg selv i å bale med følelsene og de store tankene. Med få unntak, kan de jeg kjenner nyte julen i ro og mak, men sorg, ensomhet og fortvilelse er også en realitet. Julen blir for dem en ekstra sårbar tid som er tung å bære. Det er uhyggelig å ta inn over seg at millioner av mennesker er på flukt over Middelhavet. At barn, unge, voksne og gamle er rammet av sultkatastrofer og lever under svært uverdige forhold på de greske øyer. Det pågår kriger konstant. Å strekke ut en hånd, være nær, vise ømhet, gi så det monner og nyte i neste sekund, kan virke som en umulig kombinasjon, men jeg tror det lar seg gjøre med hjertet og hodet på rett plass.

 

Med ønsker om en strålende jul og fred på jorden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hilsen,

Gullaug redaktør

 

FEELGOOD

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar