Smaken av Frankrike


2000 chefs   2000 menyer   5 kontinenter   21 mars

I dag har jeg vært på en presselunsj og tjuvstartet Goût de France sammen med journalistkollegaer og chefs fra hele landet.

Frankrikes ambassadør Jean-Francois Dobelle koser seg på presselunsj omringet av blondiner.

Den 21. mars skal nemlig Frankrikes gastronomi feires og settes på kartet. Det er forventet at totalt 2000 chefs på 5 kontinenter deltar. Dette eventet skjer hvert år på våren. Middagen som serveres i de deltagende restaurantene bidrar til sin hyllest til det franske kjøkken. Det handler om innovasjon og det franske kjøkkens verdier som det å dele, gledes og respekten for å holde høy kvalitet og et kjøkken som tar vare på miljøet.

Vakkert dekket til lunsj i boligen til i den franske ambassadøren.

Allerede i 1912 startet Auguste Escoffier Les Dîners d’Épicure (Epicurien diners), en dag, en meny, servert i ulike byer rundt i verden og til så mange gjester som mulig. Eventet Goût de France mål er å bringe denne tradisjonen videre ved å samle alle restauranter over hele kloden. Dette internasjonale eventet, kom første gang i stand 19. mars 2015. Målet er å spre det franske kjøkken rundt i verden og følge prinsippene til UNESCO “Intangible Cultural Heritage of Humanity”.

 

 

Menyene promoterer fransk gastronomi med ferske sesong produkter som er dyrket lokalt. En komité som er ledet av stjernekokken Alain Ducasse, har valgt ut hvilke chefs som deltar. Medlemmene av komiteen er ansvarlige for at det holdes høy kvalitet og at menyene er forankret i de respektives lands geografiske forhold. Komiteen står inne for at menyene holder en viss standard og anmoder chefene om å lage menyer som er representative for den franske gastronomien med følgende rekkefølge i måltidet:

Appetizer – en eller to hovedretter – et utvalg franske oster – en dessert – franske viner og champagne.

 

Ravioli av selleri fylt med snøkrabbe, bete mousse og vinaigrette.

 

Uerfilet a la Bouillabaisse og grønnsaker

 

Sitronfromage med kumquat og maskarponekrem med pistasj

Menyene må inneholde grønnsaker og korn for å representere et sunt kjøkken med lite fett, sukker, salt og samtidig ivareta miljøhensyn.

I Oslo deltar følgende restauranter i 2017: Grefsenkollen, Klosteret, L’Ardoise, A L’Aise, Frognerseteren, Ett bord og Gael.

 

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar