Oslo Operahus


TEKST GULLAUG PLESS • FOTO TROND JOHAN ANDERSEN

Siden Oslo Operahus åpnet i Bjørvika i 2008, har turistene strømmet til. Bare i åpningsåret kom det over 8 millioner mennesker. Bilder av skråtaket og det smekre bygget med den hvite marmoren fra Carrera i Italia, gikk verden rundt. Mange har også latt seg fascinere av She lies, skulpturen som ligger forankret i havnebassenget utenfor operaen signert den italienske billedhuggeren Monica Bonvicini.

Home

Skulle den være der for bestandig? Operahuset består av totalt åtte kunstprosjekter, utført av til sammen 17 kunstnere som i større eller mindre grad er integrert i selve bygget. Den verdenskjente islandske kunstneren Olafur Eliasson har for eksempel skapt The Other Wall, de fire lysende garderobe-volumene i foajeen. Operaen i Oslo ble raskt et sted alle ønsket å se og oppdage, et såkalt signalbygg.

Mange går fortsatt i operaen for å se forestillinger, men det er enda flere som går på operaen for å oppleve arkitekturen, utsmykningen og miljøet.

På skråtaket og rundt bygget, inviteres du til å smugtitte gjennom vindusflatene og se inn i operaens indre liv, malerstuen og verkstedene.

Operaen er et kjærkomment utfartsmål for nordmenn og en arkitektonisk perle signert Snøhetta som tiltrekker seg millioner av besøkende fra hele verden, hvert eneste år. Ved å gjøre uterommet allment tilgjengelig, gjorde Olafur Eliasson en genistrek, operaen ble plutselig et helt nytt byrom, en ny attraksjon i nye Oslo og Bjørvika.

I sommerhalvåret er det  konserter  på det hvite marmortaket! Hvem så den muligheten da operaen åpnet for 9 år siden? Ingen hører lenger snakk om gulnet og stygg marmor. Neste år er det 10 års jubileum og en viktig markering for operaen som var starten på det nye Oslo. Vi mennesker ser forskjellig og oppdager på ulikt vis.

I denne fotoserien, har Feelgood fotografen vandret både ute og inne i Oslo Operahus. Han har observert, sett og fanget små, gyldne øyeblikk med kameraet. Med sitt unike blikk, har han oppdaget vinkler, utsnitt, som kanskje ikke er så åpenbare. Det han gjengir er en følelse som skaper nysgjerrighet;

«Hvem er egentlig gutten som haster over taket i forbifarten?

Hva er denne bysten som skjuler seg bak vinduene?

Hva skjer på scenen nå? Hvordan er salen»?

Feelgood fotografen har vært ved hovedscenen og festet blikket på salen som fremstår som et kunstverk i seg selv med gyllent treverk og vakre linjer. Oppsetninger er under planlegging og restaureringsarbeid pågår. Nye scener skrus og vris på plass i en konstant prosess.  I de spesialbygde verkstedene holder håndverkerne på. Mennesker med ulike profesjoner er i sving for å skape det som skal vise verden den beste scenekunst.


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar