Fant roen som yogini i Portugal


Fant fred, ro og balanse som yogini i Portugal.

I 2014 forlot Cathrine Almgren trygge rammer i Trondheim og etablerte seg som yogini i Cascais i Portugal.  Hun har aldri sett seg tilbake. 

Tekst: Gullaug Pless Foto: Jarle Hagen

 

For 5 år siden stod Cathrine ved et veiskille. Hun var gift, hadde fått 3 barn på 3 år, ett av dem autist, og det var full rulle på jobb  som medeier og daglig leder i en sushi-restaurant i Trondheim. Plutselig sa det stopp. 

–Jeg gikk på en smell, forteller Cathrine på telefonen fra Cascais utenfor Lisboa. 

Midtlivskrisen inntraff med vedvarende stress og kronisk utmattelse. Hun følte seg ikke som før og måtte oppsøke lege. Noe måtte da være alvorlig galt?! 

«Velg en ny kurs», sa legen bestemt.

 «Ny vei i livet»…, tenkte hun. “Jeg skal forsøke å tenke over det”, svarte hun.

Inne i hodet til Cathrine gikk det på høygir, hvordan kunne hun med 3 små barn, nytt hus og en familie som var avhengig av en sikker økonomi, endre kurs»?

Cathrine dro på ferie til Portugal.

–Der fikk jeg et syn og så for meg at vi bodde der,  mannen min surfet og, barna gikk på en bra skole og jeg drev med yoga. Her er det, her vil jeg bo, tenkte jeg. Og slik skulle det bli. 

Da hun kom hjem og fortalte mannen sin om turen og drømmene, svarte han først nei. Det virket umulig å gjennomføre.

–Men, jeg har sett det for meg, jeg føler det, insisterte jeg. Det nyttet ikke. 

Cathrine satt i gang en grundig research og innhentet mye informasjon. Til slutt hadde hun en hel pakke å presentere for mannen sin. Han er er systemutvikler og kunne i prinsippet jobbe over alt.

–Omsider forstod han at vi kunne klare en slik endring i livet, så vi ble enige om å gi det 1 år. Vi solgte alt vi eide, forlot alle vennene våre i Trondheim og dro. Nå har vi bodd her i 5 år uten å se oss tilbake. 

–Har du/dere aldri angret ?

–Vi har begge to forandret oss på det personlige planet, utviklet og endret oss som familie. Vi kom til Portugal med blanke ark, ingen av oss kunne språket og vi måtte finne ut av alt det nye i et fremmed land. Det har vært utfordrende, men det har gjort oss godt som familie. 

Cathrine fylte 40 år da de dro til Portugal. Yogini-reisen startet omtrent samtidig. Yogini er en feminin form av det maskuline ordet yogi. En yogini er en kvinne som underviser og har dypere innsikt i yoga. Cathrine fikk en en uke med stille meditasjonsretreat i 40-årsgave hos den berømte og spirituelle mesteren Mooji som opprinnelig er kunstlærer fra Jamaica. Hun hadde innsett at hun måtte endre måten hun så på livet på, finne en dypere innsikt.

–Det var  tungt å være på retreaten hos Mooji, vanskelig å være sammen med 600 mennesker samtidig i full stillhet. Jeg opplevde mye motstand og hadde vanskeligheter med å finne roen. Det endte med at jeg ville hjem og jeg skrev et langt brev til Mooji for å forklare hvorfor. Jeg gikk rett bort til ham ved første anledning og ga ham brevet. 

Da han stod på scenen neste gang under Satsang, hadde han brevet til Cathrine i hånden. Han leste det høyt foran hele salen. 

–Hvem har skrevet dette? sa han smilende.

Mooji inviterte Cathrine opp på scenen og ba henne snu seg mot publikum. 

–Jeg følte at alle i salen sendte meg en kjærlig energi. At det går an å ta seg selv så høytidelig som jeg hadde gjort. Alle i salen kjente seg igjen. All motstand jeg hadde opplevd, var motstand mot meg selv. Vi lo!

«Aksepter alt som det ER, forbli et personlig vitne, forbli i stillhet og la livet leke», sa Mooji. 

–Alt i livet hadde så langt handlet om meg og mitt. Der og da bestemte jeg meg for å gjøre en endringer i livet. En kvinne fra retreaten fortalte meg om Merkaba Community, et bærekraftig samfunn i fjellene i Portugal der hun jobbet som raw food kokk. Et sted for rekreasjon og selvrealisering. Jeg bestemte meg for å dra dit.

 

Under oppholdet på  Merkaba Community fant Cathrine alt hun trengte. Det var to øko-domer på eiendommen og ingen luksus, Cathrine elsket nærheten til urørt natur, rent vann og plantebasert mat fra egen hage.  “Økologisk mat full av livskraft”, som hun uttrykker det.

–Jeg opplevde en helt ny verden av matkultur og fikk masse ny inspirasjon, energi og selvinnsikt. Men, å gjøre en endring var mer omfattende enn hva jeg hadde sett for meg. Det omfavnet hele livsstilen. 

«Du er som et nytt menneske», sa mannen min, da jeg kom hjem etter en uke. 

-Jeg visste med meg selv hva jeg måtte gjøre, ett steg om gangen ble begynnelsen på en helt ny kurs i livet mitt. 

Cathrine lærte seg å lage sunn, plantebasert mat. I begynnelsen spiste ungene vanlig mat. Først laget hun forskjellig mat til alle og visste at hun bare måtte fortsette med kostholdet hun var blitt kjent med. Det gjorde henne så godt. 

–Som voksen er det vanskelig å legge av seg gamle vaner. Men, etterhvert har dette kostholdet blitt mitt. Det ble etterhvert også min manns og barnas hverdag.

 

Det kommer folk fra hele verden for å delta på Cathrines retreat som hun nå tilbyr på Merkaba Community, også nordmenn. De er i alle aldre. Her finner du også de som har vært på randen av livet, plaget av sykdom eller alkoholisme, angst og depresjon.  I Cascais har Cathrine sitt eget yogastudio med faste timer og så drar hun hjem til folk og har timer privat. Hun holder også kurs på luksushoteller, da er programmet lagt opp på en litt annen måte. Cathrine tilbyr også Raw Food Workshops, Reiki Healing, meditasjon og Ayurvedisk Chavutti Massasje.  

 

-Yoga er et verktøy i hvordan man kan leve livet i balanse, finne en dypere mening og ikke ta seg selv så høytidelig. Livet er en vakker gave som vi burde være uendelig takknemlige for hver eneste dag. Når du er fanget i en stresset hverdag, er det ikke alltid lett å se det, avslutter Cathrine. 

Livsstilen som yogini gjelder ikke bare praksisen, men omfatter det å ta vare på alle aspektene i livet,  både fysisk og åndelig. Øke bevisstheten til kropp, sinn og sjel, gjennom meditasjon og tilstedeværelse. Det handler om å få innsikt i at lykken ikke er et mål, men vår sanne natur.  

 

Solskinn Smoothie

Denne smoothien er frisk og syrlig på smak, knallgul  og den har antiinflammatorisk effekt samt at den er god for fordøyelsessystemet og  gir masse energi. Dette er smoothien som bringer solen inn selv på en regnværsdag.   

Oppskrift:

2 cm fersk gurkemeie (eller 1 ts pulver)

2 cm fersk ingefær rot 

Litt sort pepper (aktiverer gurkemeien)

1 ss kokosnøttolje

1 frossen banan

2 dl frossen ananas 

Saften av en sitron (bruk gjerne litt av skallet også)

1 ts Maca pulver (superfood, gir energi, utholdenhet)

1,5 dl vann eller appelsinjuice

 

Blend alle ingredienser utenom banan og ananas først til alt er godt mikset. Deretter tilfører du de frosne fruktene og blender til du har en silkemyk smoothie. Om du ønsker mer sødme kan til ha i litt Lønnesirup. 

 
Raw iskake med bær

Denne kaken er 100% rå, dvs ingen baking eller steking. Den inneholder helt rene plantebaserte ingredienser. En sunn kake med mye godt fett, uten hvitt sukker og den er glutenfri. En kake som hele familien elsker!

 

Oppskrift:

Bunn: 

200 g nøtter

200 g dadler (bruk mye, saftige dadler)

Kjør nøttene i  food-processor til de er godt kvernet, ha i dadlene og bland til du får en konsistens som kleber seg sammen når du klemmer på den. Ha bakepapir i bunnen på en ø20 springform, smør kantene med kokosnøtt olje og ha i bunn-deigen ned i formen. Fordel jevnt utover og trykk den godt ned med fingrene. 

 

Krem:

300 g cashewnøtter (bløtlagt i minst 4 timer)

I/2 boks kokosnøttkrem (bruk mer om kremen blir for tykk)

1 ss kokosnøttolje

Saften av 1/2 sitron

Litt salt

1 ts vanilje

5 dl frosne bær

1 ss Lønnesirup

 

Bland alt i en høyhastighetsblender til kremen blir silkemyk. Du må jobbe med den en stund. Om kremen blir for tykk kan du tilføre mer veske (kokosnøttkrem eller litt plantebasert melk). Hell kremen over bunnen i kakeformen og ha i noen frisk bær i kremen som dekor og la de stå i fryseboksen i minst 4 timer. En rå kake «setter» seg når den blir kald.

Ta kaken ut av fryseren og la den smelte litt til det er mulig å dele den opp i kakebiter. 

Dekorer med litt smeltet sjokolade og friske bær eller nøtter. 

Jeg bruke å dele opp hele kaken i passe store biter, ha den liggende i fryseren så jeg kan ta ut ett stykke eller to når det behøves.

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar