Lenge leve penn og papir!


Jeg har for vane å skrive ned alt jeg kommer på i en notatbok. Jeg har dilla på notatbøker og napper begjærlig med meg skrivebøker fra hotellrom, kjøper alltid en skrivebok på reise og har naturligvis en anselig samling av den obligatoriske, sorte Moleskine boken i flere størrelser. De sist innkjøpte notatbøkene, ligger  samlet og sirlig sortert etter størrelse i en stor boks jeg har ved siden av skrivepulten. Den fineste notatboken jeg har, kjøpte jeg i Tallinn for et par år siden. Den er håndlaget, skinninnbundet og har innmat med ulike ark i utsøkt papirkvalitet. Den er så fin at jeg ikke tør å skrive i den. Min lille samling av notatbøker gir meg alltid en ekstra god følelse. Jeg liker å ha dem fremme, bla i dem, skrive i dem og nyte dem etter behov. Selv om notatbøkene mine bare er fylt med tilfeldige skriblerier blir de aldri kastet.

Jeg har en egen skuff for gamle årganger. Og jeg har alltid med meg en notatbok i vesken. I tilfelle jeg kommer på noe, eller overhører noe som jeg kan bruke i en eller annen sammenheng. Å skrive for hånd, er alltid en nytelse. Selv om jeg skriver sakte, liker jeg følelsen av å holde i en god penn å skrive på godt gammeldags, fint papir. Jeg blir mer rolig av det. Det er som spa for hjernen og flyten kommer naturlig til meg. Det føles som det det gjør meg mer oppvakt og jeg husker bedre hva jeg har skrevet.  Jeg liker å skrive ned ting jeg kommer på med en gang, mens det er friskt i minnet. Jeg bruker av og til telefonen som notatbok, men det blir ofte til at jeg glemmer det bort og det forsvinner for meg. Finner det sjelden igjen i etterkant.  Å skrive på et  tastatur går naturligvis mye raskere, men er av og til angstfylt. Dessuten blir jeg urolig av den konstante lille, lyden som forstyrrer meg hver gang en finger møter en bokstav. Det minner om rutiner og kontorarbeid, ubetalte regninger og er fjernt fra det kreative skriverommet som penn og papir representerer for meg. Det er for enkelt å slette på datamaskinen, når jeg skriver på papir, hender det av og til at jeg river ut et ark og kaster det i søppelbøtta,  klusser over det jeg har skrevet, men det er sjelden. De fleste ordene blir bevart og kan tas frem igjen når jeg ønsker det. Dessuten tenker jeg lengre tanker når jeg skriver for hånd. Det er som om hele sanseapparatet er med og  hjernen helt tilstede på en mer naturlig måte. Jeg elsker den gode rytmen det gir. Plassen jeg har tilgjengelig, er også et poeng som gjør det å skrive for hånd til en mye bedre opplevelse enn å trykke på taster.

Jeg er også veldig glad i fine penner, men den dillen er enda ikke så utviklet som den med notatbøkene. Men, jeg har på følelsen av at den kommer snart. Jeg ser at penn og papir er en mottrend til de tekniske duppedingsene vi alle har. Fine penner er trendy. Jeg ser det stadig oftere i utenlandske magasiner og Norway Design har en egen nettbutikk med et utvalg penner, blyanter, viskelær, papir og notatbøker, som jeg sikler på. Dette er kanskje ikke et så underlig fenomen, skriver man mye på en smarttelefonen som jeg gjør, verker det til slutt i fingrene og behovet for å skrive med penn på papir, melder seg helt naturlig.

Hjerneforskerne ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim har sågar brukt en sensorhette med 256 elektroder til å teste hjerneaktiviteten til 20 studenter, skriver Adresseavisen. Funnene tyder på at bruken av penn eller blyant setter hjernen i en tilstand som gjør den mer mottakelig for læring, så det er kanskje ikke så dumt å skrive på gamlemåten selv om man ikke er student heller. Undersøkelsen viser nemlig at studentene nesten mekanisk skrev ordene de fikk beskjed om å skrive på tastatur, mens bruk av penn ga mer hjerneaktivitet.

– Vi får flere knagger for å huske. Ved å bruke penn er det mye mer aktivitet i de sensomotoriske delene av hjernen, sier Audrey van der Meer, som har utført studien sammen med Ruud van der Weel. Begge er professorer ved psykologisk institutt.

Jeg må innrømme at jeg er avhengig av smarttelefonen min, men forsøker å skjerpe meg, for jeg har det mye bedre med en fin penn og godt papir. Det minner meg på at skriving er et håndverk som jeg gjerne vil vedlikeholde. Hele prosessen er så annerledes, det er et sakte løp, jeg er mer i kontakt med det som skjer og hver setning jeg formulerer dypere følt. Å sitte alene på et tog eller en kafé med en penn og skrivebok, er det beste som fins, det gjør meg i godt humør. Da kan jeg drømme og fantasere, være tilstede, observere og skrive på en måte som er umulig for meg foran tastaturet. Det kan bli skrivekunst ut av det. Jeg håper ikke jeg er en utdøende rase som har det på denne måten.

God ny uke med penn og papir!  

Hilsen Gullaug, tekstforfatter, redaktør og skriveglad optimist 🙂

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar