L’art de vivre


Jeg elsker uttrykket l’art de vivre . Ordene som franskmennene tar i bruk som den største selvfølge og som blir brukt i så mange sammenhenger. Men, hva betyr det og på hvilken måte infiltrer det livet til den gjengse franskmann? Og hva betyr det på norsk?

Tekst: Gullaug Pless

Det er noe med disse små hverdagslige tingene, episodene og øyeblikkene som utgjør begrepet l’art de vivre. Det kan enkelt beskrives som livsglede, men betyr så mye, mye mer og benyttes i mange og ulike sammenhenger. L’art de vivre omfavner hele den franske kulturen og hele levesettet. Det er en indikasjon på noe som verdsettes høyt som goder, gleder og ekte kjærlighet. Det kan for eksempel være å verdsette de beste råvarene, å fremelske produkter av høy kvalitet, sette pris på god kunst og vakre kulturopplevelser. Det å være seg bevisst sine omgivelser, estetikken, det taktile og udefinerbare som ligger innbakt i genene hos franskmenn.

L’art de vivre innebærer også sosial omgang og nytelse, ikke minst det siste. For franskmenn er nytelse en selvfølge. Det å fremelske et godt måltid for eksempel, er helt naturlig for en franskmann. Store ord tas i bruk, ovasjonene florerer. Uhemmet skryt av maten som kan få en beskjeden nordmann til å se ned i duken. Det bringer med seg mye positivitet å ha en dose l’art de vivre i bagasjen.

Jeg lar meg lett begeistre av den spontane livsgleden som jeg opplever i Frankrike. Det er rett og slett en god kraft som krydrer hverdagen og fyller meg med livsglede. Men hva er det norske ordet? Det nærmeste jeg kommer er livskunst, men å snakke om det i Norge føles underlig, så jeg holder meg til det franske uttrykket.

Hvorfor ikke adoptere det som er bra fra en annen kultur og gjøre det litt til sitt eget?

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar