Kulturferie i Örebro


Midt i det paddeflate landskapet ligger Örebro. Byen er sjeldent omtalt som turistmål i norske medier. Kulturlivet blomstrer, byen har gode rom og er omfavnet av et grønt belte. Ta med sykkelen på toget. Her kan du leve grønt, sykle milevis på «sykkelmotorveier» og ta et glass på Sveriges lengste torg. Hver sommer arrangeres Open Art, en biennale for samtidskunst med kunstnere fra hele verden.

Tekst: Gullaug Pless Foto: Lisbeth Marum Skjelbred

 

Guiden vår, Marie Larsson, jobber i byens turistinformasjon – Örebro og company og har kontor i en del av byens staselige slott. Hun sykler vanligvis til jobben, men i dag tar vi bilen for å rekke mest mulig på kortest mulig tid.

Når vi kjører rundt, er det mange interessante stopp. Nye boliger popper opp som paddehatter. Det er arkitektonisk interessante bygg og god bokvalitet i grønne lunger. Petter Stordalen har to Choice hoteller i sentrum. Det er det alltid en grunn for…

Atlas Copco er byens største virksomhet og bærebjelken i samfunnsmaskineriet. Det er universitet med 10 000 studenter og universitetssykehus, men hva er interessant for kulturturisten?

– Det blir satt opp flyrute fra Tyskland til Örebro, forteller Marie stolt, mens vi vandrer gjennom Oset naturreservat og nedover langs kanalen mot elven som munner ut i Hjälmaren.

Det som tidligere var en sump, er nå forvandlet til et vakkert naturreservat. I Naturens Hus kan du ta gode pauser og nyte en fika. De heldigste av byens innbyggere er nabo til naturreservatet og har båten liggende å duve i hagen ut mot kanalen som er tilknyttet Hjälmaren, Vättern og Göta Kanal. Det er flate og brede turveier på kryss og tvers, 120 kilometer totalt. Alle kan ferdes trygt på den grønne langstrakte «sykkelmotorveien». Tyskerne kommer i hopetall, men det gjør også nordmenn. Ikke rart at Örebro er kåret til Sveriges friluftsstad i 2017.

 

Oset naturreservat

Barnefamilier velger gjerne Gustavsvik fem-stjerners-camping og opplevelsesbadet ‘Lost City’, men det er ulike overnattingsmuligheter og kulturtilbudene er mange i Örebro.

 

Tips til kulturopplevelser i Örebro i sommer:

OpenArt 

Hele byen forvandles til en gedigen kunstscene. Grunnideen er at du møter kunsten i offentlig miljø, ute i gatene og på plassene. Årets utstilling byr på mange spennende møter. For å få mer ut av opplevelsen, tilbyr OpenArt opplevelsesveier for alle aldre. For å få enda mer ut av kunstopplevelsen kan du laste ned en app, med informasjon om årets happenings, åpningstider, guided turer og navigere deg mellom kunstnere og kunstverk i byen. Slik kan du fylle dagen din og skreddersy ditt eget kunstopphold.

Open Art

 

Svampen, åpen året rundt

Det 58 meter høye vanntårnet Svampen er et landemerke for byen. Funkisperlen ble bygget i 1958, og hadde 220 000 besøkende i åpningsåret. Selv om vanntårnet rommer 9 millioner liter vann, trengs det mer, så et nytt vanntårn er på tegnebrettet. I fjor ble det arrangert maratonløp rundt toppen. Her kan man spise og nyte utsikten over hele byen, året rundt.

 

Örebro slott

Örebros praktfulle slott ligger på en holme midt i byen, i et vannbasseng som munner ut fra elven Svartån. Slottet har lang historie og er første gang nevnt i et brev fra 1364. Borgen er åpen for guidede turer, spøkelsesvandringer og et dypdykk inn i historien.

Wadköping – åpent året rundt

Gamle hus fra 1500-tallet og litt nærmere i historien, har fått en egen liten «by» ved Stadsparken. De små trehusene og gårdene forteller Örebros historie og er et nostalgisk møte med det som var. I de små husene er det levende bomiljø i ‘Pippi Langstrømpe stil’, side om side med kunsthåndverk, design- og antikvitetsbutikker, kafé og restaurant Gamla Örebro, kremmerånd og skildringer av levd liv. Er du interessert i svensk matkultur, er livet til husholdersken og kokebokforfatteren Cajsa Warg godt dokumentert i ett av husene. Bydelen har fått sitt navn etter forfatteren Hjalmar Bergmans barndomsmiljø og er omtalt i hans bøker, blant annet i romanen Markurells i Wadköping.

Wadköping

Tant Grön i Vintrosa

En oase, der visjonen er hygge med stor H. «Handelsträgård» – bare navnet gir inspirerer til å grave i jorden, plante blomster og leve i takt med det grønne. Her kan du sanke inspirasjon i et miljø med blomster og interiør – og det er naturligvis en koselig kafé der du kan ta en fika.

Kathrinelund Gjästgiveri och Sjökrog

Örebro har mange flotte spisesteder, men skal du virkelig oppleve noe magisk, sett deg i bilen og kjør tyve minutter ut av byen til Kathrinelund Gjästgiveri och Sjökrog. Eventyret startet i all enkelhet med grilling på en badeplass, nå har Kathrinelund utviklet seg til å bli en liten ‘skjærgårdsby’. Hit kommer det folk med helikopter fra Stockholm. Ta båt ut og taxi tilbake, så får du en ekstra opplevelse. Solnedgangen er magisk og maten førsteklasses. Det hviskes i krokene om en kommende stjerne i Michelin. Du kan også overnatte i nye hytter helt i vannkanten.

Katrinelund

Bo på hotell

Vil du bo sentralt og komfortabelt, anbefaler FEELGOOD, Clarion Hotel Borgen. Hotellet ligger 200 meter fra slottet og tilbyr fika på ettermiddagen. De har en fin restaurant og alle bylivets fristelser i gangavstand.

nordicchoicehotels.no

 

Fra Oslo kjører du til Örebro på ca. tre timer, toget tar fire og en halv. Det er rundt 140 000 innbyggere i Sveriges syvende største by. I 2015 fylte Örebro 750 år. Örebro er Sveriges friluftshovedstad 2017.

 

For mer informasjon og inspirasjon, se her :

Örebro turist


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar