I oldstidsbyen Arpino står tiden nesten helt stille


Tekst og foto: Gullaug Pless

 

Arpino i regionen Lazio er for mange nordmenn et uoppdaget Italia. Med sin fascinerende historie, sentrale beliggenhet og rike matkultur, er denne oldtidsbyen verdt et nærmere bekjentskap.

Olivenlund Arpino

Arpino ligger på to høyder  450 moh med utsikt over bølgende landskap, dype daler og høye fjell. I det fjerne ser du Parco Nationale d’Abruzzo som er en av Europas flotteste nasjonalparker. I 2014 ble Arpino kåret til verdens vakreste sted av tidsskriftet Architecture & Design, etterfulgt av Supai i Arizona og Svalbard!

 

Mellom Roma og Napoli

Beliggenheten er gunstig. Reiser du på gitte tidspunkt kan du kjøre bil fra Arpino til sentrum i Roma på drøye timen. Flere av innbyggerne i Arpino pendler daglig til jobb i Roma. Det tar under to timer til Napoli og en time til de vakre kystbyene Terracina og Sperlonga. Den berømte Amalfikysten når du på drøye to timer. Med andre ord, alt ligger til rette for en innholdsrik bilrundtur i hjertet av Italia. Du kan også vandre pilegrimsruten Cammino San Benedetto å ende opp i Arpino.

 Trange, sjarmerende gater i Arpino

Lang historie og fine, gamle bygninger

Arpino er en godt bevart oldtidsby med 2700 års historie. Volsci folket (gammelt italiensk folkeslag) inntok området 500 år før Kristus. Før 1860 var byen kjent for ullproduksjon og ledende innen tekstilproduksjon i Italia med vellykkede forretningsmenn og prominente personer. I dag er det bare de flotte palassene og husene som står igjen. I Arpino er det trange gater og smug der du kan drømme deg bort i timevis. Det meste er som det alltid har vært og alt foregår i et rolig tempo. Via Greca ligger godt bortgjemt bak den øverste husrekken i byen og er den mest romantiske gaten av dem alle. 2 kilometer utenfor Arpino, på den landlige kollen Collecarino, bor den norske billedkunstneren Heidi Fosli. Hun valgte Arpino på grunn av det intense lyset og den frodige naturen som minner henne litt om Norge. I de senere årene har flere utlendinger blitt bergtatt av byen og kjøpt bolig. Solnedgangen er magisk og hus med utsikt lett å få tak i.

 

Fra venstre: Anne-Sophie Solheim, Heidi Fosli og Gullaug Pless

Satser på agroturismo og gourmet

Begynner du å snakke med de lokale om mat, får de raskt vann på mølla. Lokale råvarer og produkter foretrekkes.  I Arpino baker bakeren brødet i rommet ved siden av bakeriet, slakteren parterer kjøttet innerst i slakterbutikken, det er en egen butikk for fjærkre, og i den lokale dagligvarebutikken er disken fylt opp med lokale oster og har naturligvis en bugnende frukt- og grønnsaksdisk. Fersk mozzarella laget av bøffelmelk, fersk ricotta og faste oster av kumelk og geitemelk produseres lokalt. Oliven og ‘Sagne e fagioli’ som består av hvite bønner med pasta, er byens spesialiteter.  Og har du ikke smakt trøfler før, er Arpino stedet! Her kan du sågar bli med på trøffeljakt i november. Ca. 40 minutter med bil fra Arpino, ligger Cominium og her produseres det vin og for første gang i år introduseres vinen Maturano, ekstra tørr, en prosecco til 12 Euro flasken. Du får kjøpt en cappuccino for 0,90 Euro og en pizza for 2 for 20 Euro. Det er gode priser og du får alltid topp kvalitet. Utenfor byen ligger det spisesteder som er verdt en omvei.

 

 

Idyll i Arpino

FAKTA om Arpino

Beliggenhet: i hjertet av Italia i regionen Frosinone i Lazio.

1,5 timer fra Roma og 2 timer fra Napoli.

Befolkning: ca. 7000

 

Kjente folk fra/med tilknytning til Arpino:

Byens store sønn er Marcus Tulius Cicero (106 f.Kr – 43 f.Kr).

Maleren ‘Cavalier d’Arpino’ Gisuseppe Cesari,  var en av læremesterne til den berømte maleren Caravaggio (1568-1640).

En av Italias mest kjente skuespillere Marcello Mastroianni (1924-1996).

Hele familien til den kjente italienske filmmusikkomponisten Ennio Morricone (1928-).

 

Ellers:

Ciociaria kalles et udefinert område uten historisk identitet som omfatter Lazio. I Middelalderen var dette området referert til som Campagna, på den lokale dialekten  ciociaro. Campagna Romana var favorittmotivet til malere fra hele Europa. Kunstnere fra hele Europa valfartet hit for 200 år siden.

Prima domenica, hver første søndag i måneden er det gratis guide og gratis inngang i museene.

Gonfalone – folkefest, innbyggerne kler seg i spesielle folkedrakter med helt spesielle sko og viser tradisjoner som er hundrevis av år gamle. Medio august.

 

Innhøsting:               Måned:

Druer                          September

Oliven                         Oktober

Trøffel                         November

Kåret til verdens vakreste by av Architecture & Design.

 

Reisen dit: Det tar en og en halv time fra Leonardo da Vinci Lufthavn, også kalt Fiumicino Airport, Roma. Tog fra Roma Termini til Frosinone tar 1 time, og bil derfra til Arpino tar 30 minutter.  Alternativt kan man ta buss fra Roma til Sora, og derfra til Arpino er det kun 5 km.  Det er også mulig å ta buss/tog fra Napoli til Arpino. Det beste er å leie bil, da har man det beste utgangspunktet for en innholdsrik biltur.

 

Anbefalte restauranter:

La Perla – nydelig gourmetmat i små porsjoner, litt utenfor sentrum i Collecarino, stor hage.

Albergo & Ristorante Il Ciclope – smakfull mat, også pizza og rause porsjoner. 2 km utenfor sentrum. Utendørs servering.

 

Anbefalte overnattingssteder:

Hotel Ristorante Il Cavalier D’ Arpino (midt i sentrum).

Bed & Breakfast Bartolomè (Collecarino).

 

Anbefalte severdigheter:

Torre di Cicerone

Museo Fondazione Umberto Mastroianni

 

Kirker:
Chiesa di San Michele Arcangelo
Chiesa di Santa Maria di Civita

Chiesa di Sant’ Andrea

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar