Hva er motivet på coveret?


Motivet på coveret er maleriet Rasputins hand av billedkunstner, Kristian Evju.

Å bestemme en forside er alltid en stor og viktig avgjørelse. Jeg vil jo at det skal skinne i bladhyllene og overgå alt annet du ser. Jeg ønsker at mange skal la seg friste til kjøpe det og la seg inspirere. Og at flere har magasinet liggende fremme på stuebordet! Jeg kan gå rundt i dagevis og gruble, tar alltid flere runder med meg selv, er usikker, tvilende og smånervøs. Det er så viktig med forsiden! Jeg snakker alltid med noen få innvidde og blir enda mer usikker. Som i en ammetåke kan dagene gå helt frem til jeg bestemmer meg, men da er avgjørelsen endelig. Et forside- motiv er født!

Denne gangen var jeg imidlertid ikke et sekund i tvil. Da jeg så Kristian Evju sitt bilde av maleriet ‘Rasputins hand’ for første gang, tenkte jeg ‘yess’ – herlig,  for en lettelse –  her kom kanskje forsiden rekende på en fjøl som en mulig gave fra en hittil for meg ukjent kunstner!

Motivet hadde alt i seg som jeg ønsker at en god forside skulle ha. Det forteller en historie og setter fantasien i sving. Bildet er lyst, lett, samtidig med at motivet har en kompleksitet i seg. Det er vårlig og mystisk. Det er vakkert, elegant og sobert, men samtidig også litt utfordrende med soldater i uniform og en mystisk diva i forgrunnen. Bildet har en tvetydighet som vekker nysgjerrighet og begeistring. Er det et bakenforliggende politisk budskap? -Nei, sier kunstneren kontant. Rasputins hand er en eyecatcher,  et motiv du fester deg ved umiddelbart. Det er stramt og moderne og har en tidsriktig koloritt. Det er trendy, kunne vært coveret på et moteblad. Du begynner å tenke…

Kristian Evju sine arbeider bærer preg av nitid arbeid med blyant og pensel. Det er håndverk av ypperste kvalitet og teknisk briljant utført. Selv om jeg gjentar det, er det mange som ikke skjønner at dette bildet er malt i akryl med pensel. Det kan virke som om det er for utrolig til å være sant. Motivene Kristian velger drar meg inn i et ukjent univers, til et sted for undring og drømmer, en annen verden.  Motivet er stramt, kommunikativt og vitner om stor fortellerkunst.

Hvor er vi? Hva ligger bak? Hvem er disse tre menneskene? Hva har bragt dem sammen? Hva prøver kunstneren å fortelle oss? Det er historie og futurisme i ett. Du kan leke deg med tanken selv, åpne opp og bruke fantasien. Det er lov!  Jeg ser to aldrende menn oppstilt, stående. De har på seg stramme uniformer med en sildesalat av medaljer på brystet. En kul, ‘edgy’ kvinne sitter i forgrunnen. Kanskje er hun luksusprostituert, modell eller bare en fantasi? Ikke vet jeg. Hun tar iallefall luven av mennene bak med sin lyse, store, overskyggende figur og sin snobbete arroganse! Jeg er vokst opp med uniformer, kanskje det er derfor jeg elsker denne settingen?! Jeg tror ikke det er bare det. Det er flere enn meg som har sagt at dette coveret stråler av eleganse og har stor appell uten at man egentlig klarer å si helt hvorfor og forklare det med egne ord…

Etter mye om og men, og flere runder med meg selv og mennesker jeg har tiltro til, bestemte jeg meg også for at logoen skulle løftes og skinne litt ekstra denne gangen. Jeg vil så gjerne at den skal  spille på lag med dette spesielt motivet, komplementere det på en sofistikert måte. Jeg valgte følgelig å tilføre en dash glans i logoen, en skinnende kobberfolie med et hint til  tsarveldet, Russland og den sagnomsuste Rasputin.

For hvem var nå denne forunderlige Rasputin? Og hva var det med den magiske hånden?

 

Gregori Rasputin var en russisk mystiker. Han ble født den 22. januar 1869 i Petrovskoye, Siberia i det russiske imperiet. Han ble også kalt den gale munken. Han var en selvproklamert hellig mann som fikk innpass i tsarfamilien til Tsar Nicholas 11 og hadde en viss innflytelse over Romanov dynastiet i dets siste fase. På sine reiser imponerte han både som aristokrat og geistlig. Etterhvert som han ble mer berømt, økte også intensiteten i hans visjoner. En gang viste jomfru Maria seg for ham og ba ham reise til St. Petersburg for å hjelpe tsarfamilien. Det dannede samfunn tok han raskt til sitt bryst. Selv om han var uflidd og hadde hypnotiske øyne. så de ham som en hellig mann. På denne tiden var det svært populært med mystisisme, så han kom i grevens tid. I byen var det også høy seksuell toleranse. Aristokratiet var ville etter alt som var okkult. I 1905 ble han presentert på slottet under beskyttelse av høytstående geistlige og to svarthårete søstre – kjent som «kråkene». Disse to hadde stor innflytelse når det gjaldt å forsyne slottet med mystikere.

«Vi har blitt kjent med Gud, Grigorij, fra provinsen Tobolsk», skrev Tsar Nikolai den andre 14. november 1905.

Rasputin hadde alltid stor suksess med damene og han gjorde sterkt inntrykk på tsarina Aleksandra Fjodorovna. Etter å ha bevist sine hellige krefter, ble han raskt hennes fortrolige og rådgiver. Etterhvert som han ble populær tiltrakk han seg flere og flere entusiaster fra hele det sosiale spekteret. I badstuene i St. Petersburg ble Rasputins religiøse doktrine praktisert. Han ble sett mens han gikk inn på disse stedene med både aristokrater og prostituerte. Han innførte ritualer der han forsøkte å drive ut vellystens demoner, ved å slå kvinnene for deretter å ha sex med dem. Samtidig som hans stjernestatus steg, fikk han også mange fiender. Det kom rapporter til slottet om Rasputins usmakelige handlinger og det gikk rykter om at han hadde misbrukt tsarens barn. Han ble forsøkt drept av to geistlige som tidligere var hans tilhengere og som nå mente han var djevelen i menneskeskikkelse. Da Rasputin fortalte tsarinaen om hendelsen ble de to geistlige landsforvist. Den 27. juni 1914 returnerte Rasputin til sin landsby i Sibir.

De neste dagene mottok han et telegram, da han gikk ut for å sende et svar, ble han angrepet av Chionya Gusyeva, en misdannet og tidligere prostituert uten nese. Hun angrep ham med kniv og var ustendt av Illiodor. Men Rasputin kom seg igjen og beordret av Islliodar, mobiliserte tsar Nikolai sine tropper for å slåss i første verdenskrig. Tilbake i St. Petersburg fikk Rasputin mer og mer makt og han ble klandret for Russlands problemer. I desember 2016, skrev han et brev til tsaren der han spådde at han ville bli drept. ‘Dere vil bli drept av det russiske folk, jeg vil bli drept.’ 23 dager senere ble Rasputin drept av to av tsar Nikoali 11s slektninger. 19 måneder etter ble den russiske tsaren og hans familie henrettet (utdrag fra Wikipedia).

Jeg ble som du forstår veldig glad da Kristian Evju,  uten å nøle sa ja til at jeg kunne benytte dette eventyrlige maleriet på forsiden av FEELGOOD. Bildet er for meg helt magisk, ikonisk og ‘one of a kind’! Det er en detaljrikdom som lurer en til å tro at det er et fotografi. Men nei, det er er mer avansert enn som så. Ta turen til Tjuvholmen, se maleriet selv. Du kan kjøpe med deg vårens FEELGOOD til påskeferien eller kanskje et kunstverk? Bladet er til salgs hos Galleri Semmingsen nå og i butikk f.o.m. 7. april. Fra og med i morgen, kan du bestille FEELGOOD og få det levert på dørmatten dagen etter uten ekstra kostnad Morgenlevering

God søndag kveld videre!

 

Hilsen,  Gullaug redaktør


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar