Coco Chanel


TEKST Gunnhild Bjørnsti  • FOTO  Chanel

Gabrielle Chanel med kallenavnet Coco,  var en samfunnsengasjert kvinne og kunstner. Hennes tanker bak hvert plagg var revolusjonerende på 1920-tallet og Chanel-stilen viser fortsatt en udødelig, selvsikker holdning. Hun vokste opp på barnehjem under fattige kår i Aubazine, Frankrike. Gabrielle Chanel var tidlig bestemt på å gjøre det beste ut av livet, og ble glad i å lese for å stimulere fantasien og å lære.

 

Alle har hørt om den legendariske Gabrielle Chanel, grunnleggeren av verdens mest prestisjefylte motehus. Med kallenavnet Coco kastet hun korsetter overbord og skapte løse plagg for kvinner i jerseystoff med behagelig snitt. Coco ble verdenskjent for den lille sorte, vide bukser, tweed-drakter, perlekjeder og vatterte skinnvesker med gullenke. Symbolene er fortsatt hyperpopulære, Chanel-stilen lever i beste velgående. Klassikere går som kjent aldri av moten.

Den vatterte Chanel-vesken (Gabrielle vesken) med gullenken er et av verdens mest ettertraktede moteikoner. Siden Coco Chanel designet den første versjonen, kalt 2.55, i februar 1955, er den gjenskapt i utallige versjoner. Den enkle, men likevel spesielle fasongen gjør den til en udødelig klassiker som lar seg modernisere uten at den mister sjelen.

 

Gabrielle Chanel var samfunnsengasjert og en ekte kunstner. Hennes tanker bak hvert plagg var revolusjonerende på 1920-tallet og viste en selvsikker holdning. Bak fasaden var Gabrielle en svært privat person. Hun samlet på bøker og likte å lese. I litteraturen hentet hun kunnskap og inspirasjon, og bøkenes verden ga henne en pause fra motelivets hektiske tempo.

 

Gabrielle Chanel hadde stor leselyst og lesetrang, hennes interesse for litteratur er ukjent for de fleste.Gabrielle Chanel i sitt bibliotek. Bildet er tatt i 1962. (Foto: Douglas Kirkland Collection, Los Angeles.

 

Hennes vennekrets besto av forfattere, komponister og kunstnere av alle slag. Jean Cocteau og Salvador Dalì var blant de innvidde, og i boksamlingen hennes finnes håndskrevne hilsener og tegninger. Dadaismen hadde sin storhetstid og Gabrielle engasjerte seg aktivt i å forstå de underliggende strømningene. Kvinnefrigjøring var en selvfølge, og det å drive sin egen business var hennes ønske fra ung alder. Det ble hennes kjæreste «Boy» Capel som finansierte den første forretningen hennes. Han introduserte henne også til bøkenes verden, for «Boy» var mer enn en elsker, han innviet henne til kunst og kultur på en måte som formet kreativiteten hennes for resten av livet. «Boy» inspirerte henne til å lese mer filosofi og dypere tekster, og viste Coco viktige bøker og forfattere. Sammen delte de lesegleden og var opptatt av livets store spørsmål.

 

Gabrielle Chanel leste alt fra antikkens Homer, Plato, Virgil, Sophocles og Lucretius, til klassikere av Dante, Montaigne, Cervantes og Madame de Sévigné, til forfattervenner som Pierre Reverdy, Max Jacob og Jean Cocteau. Den store leselysten påvirket hennes utvikling og hun fant sin egen tilnærming innen moderne kvinnesyn og kleskunst. Gabrielle søkte en moderne skjønnhet skapt ut fra klassiske idealer. Da hun ble rik og berømt støttet hun også ukjente kunstnere og var en mesen i sin tid. En av dem hun ga penger til var Sergei Diaghilev som grunnla Ballets Russes.

 

Picasso Pablo (1881-1973). Bildet av en kvinne som leser malt av Pablo Picasso, inspirerte Gabrielle Chanel

– Kvinner som blir anerkjent og husket, er de som tar skjebnen i egne hender. De tillater ikke at andre overtar deres liv. Gabrielle Chanel var en sterk kvinne som ikke tenkte hva i livet som skjer med henne, men hva hun selv kunne få til å skje. Den styrken brukte hun i sitt eget virke og til å hjelpe andre kunstnere, forteller forfatter Anne Berest-barnebarn av kunstner Francis Picabia som var aktiv under dadaismen.

Anne Berest forklarer videre at den tiden Mademoiselle Chanel og hennes bestefar vokste opp i Paris kan kalles en stille revolusjon hvor endringer skjedde gjennom ordene. Hvordan man kledde seg, «la silhuette», var også en del av miljøet og påvirket ut fra bevisste tanker.

Venezia ble en utrolig viktig by for Gabrielle Chanel og kom til å være både et fristed og inspirasjon for hennes kolleksjoner.

Det er lett å bli fascinert når man ankommer kanalbyen og skuer mot de flotte fasadene. Det samme kan man forestille seg skjedde da Coco Chanel kom dit for første gang. Hun hadde blitt overtalt av gode venner til å dra til Venezia. Hun var i hjertesorg etter at hennes kjære Boy Capel hadde dødd i en bilulykke to dager før julaften i 1919.

I Venezia vandret hun langs kanalene og tok til seg atmosfæren. Skjønnheten, fargene og lyset inspirerte og ga henne etterlengtet ro. Den bysantinske arkitekturen, rødfargene og alt gullet på kirkedekorasjonene påvirket hennes kreativitet på en måte som levde med henne for resten av livet. Hun så løven i byens våpenskjold, og siden hun selv var født under Løvens tegn tok hun det symbolet som et godt tegn for fremtiden. Venezia ga henne fornyet styrke og livskraft i en avgjørende fase.

Gabrielle «Coco» Chanel sammen med sine kunstnervenner. (Foto: ©Collection Patrimoine de CHANEL)

 

Gabrielle Chanel hadde hele livet en sterk tro på skjebnen, og hun vendte stadig tilbake til kanalbyen hvor hun gjenfant sin livskraft og glede. «Lykke er en livsstil. Lykken er min sjel», sa hun.

Chanel er et av de mest suksessrike motehusene, og for alle som søker jobb innen fashion i Paris har du nådd til toppen hvis du får jobb hos Chanel. Da har du ikke lenger noe å strebe etter, du svever på toppen, i en verden av luksus men også med kultur. Kultur står for verdier og Chanel er en av de beste i klassen til å formidle mer enn bare objektene.

«Fashion eksisterer ikke bare i kjoler og klær. Fashion er i luften, på gaten, fordi fashion handler om ideer, hvordan vi lever og hva som skjer.» Gabrielle «Coco» Chanel.

 

Culture Chanel prosjektene:

Culture Chanel er fellesnavnet på en serie utstillinger, skapt og utført av kunsthistoriker Jean-Louis Froment i samarbeid med Chanel. Ideen er å presentere ulike sider av Gabrielle Chanels liv (19.08.1883–10.01.1971) og kulturen fra den tiden hun levde. Mademoiselle Chanel opprettholdt gjennom hele livet vennskap med datidens store kunstnere og tenkere. Hennes samtaler med dem dannet grunnlaget for hennes egne kreasjoner og en stil som lever den dag i dag. Den første Culture Chanel utstillingen ble vist i Moskva i 2007. La Donna che Legge i Venezia var den 7. i rekken.


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar