Antoinette, dronningen av ingefær!


Antoinette Botti (54) vokste oppi landsbyen Zagoreta på Elfenbenskysten i Vest Afrika og har bodd i Norge i 28 år. I 2010 fikk hun ideen til Ging på kjøkkenbenken i Oslo. En naturlig helsedrikk av ingefær, honning og sitron.  Drikken er basert  på hennes bestemor Mazon sin oppskrift. I forrige uke fikk hun pris som  en av «top ten» førstegangsinnvandrer og rollemodell og for sin innsats i det norske samfunnet. En stor og viktig anerkjennelse.

Vi sitter ved kjøkkenbordet mitt hjemme hos meg på Nordberg. Her har vi ofte våre små fristunder, gjerne tidlig om morgenen.  Da går diskusjonen høyt og lavt om alt fra gründerskap til kultur – og livsfilosofi.  Vi snakker sammen på en blanding av norsk og fransk. Antoinette og jeg møttes for ett år siden ved en tilfeldighet på Mathallen i Oslo, og har siden det vært venninner og hverandres sparringspartnere . Vi mimrer over den fantastiske seremonien i Rådhuset dagen før, da Antoinette fikk pris av kronprins Haakon og ordfører Fabian Stang holdt tale.

 

Antoinette og meg ved mottakelsen av Top10 prisen i Oslo Rådhus i forrige uke.

 

Vokste opp med sterke kvinner og en langsiktig tenkende far

Antoinette vokste opp som den minste i søskenflokken, moren døde da hun var litt 1 år, så oppdragerrollen falt på bestemor.
-Hadde det vært opp til bestemor, så hadde jeg vært hjemme og hengt i skjørtene hennes. Hun var analfabet, heldigvis hentet far meg for å sende meg på skole. Han insisterte på at jeg skulle det. Mange menn fokuserte kun på gutter på denne tiden på -70 tallet, så jeg var heldig som hadde en så fremsynt far. Hvis ikke hadde jeg kanskje bare vært med bestemor og blitt giftet bort tidlig.

Bestemor er alikevel den damen jeg har sett mest opp til i livet mitt.  Hadde ikke hun vært der i livet mitt da jeg vokste opp, så hadde jeg ikk stått her i dag. Du kunne ikke «bøye henne». Hun var en sterk kvinne. Hun er dessverre død, men hun er stadig i mine tanker.

Bestemoren til Antoinette laget ingefærdrikk på en artistisk måte hjemme på kjøkkenbenken i landsbyen de bodde i.
-Jeg hadde mye halsbetennelse som liten. Den blandingen hun laget til meg likte jeg ikke, men den virket.  Hun laget naturligvis også ingefærdrikker som var gode, både varme og kalde.
Bestemor var opptatt av naturmedesin og brukte ofte ingefær for å holde familien frisk.
Antoinette smiler og ler når hun snakker.
Hun er heldigvis velsignet med et godt humør. Det å skape en drikk er ingen lek, men masse hardt arbeid, så humoren hennes må være en sann befrielse.

Fra Afrika til Norge
Antoinette kom til Norge av kjærlighet til en mann fra det afrikanske landet Mali. De fikk ei jente sammen og skilte seg, Antoinette ble boende i Norge. Hun sier at Norge tok i mot henne med åpne armer og ga henne muligheter som hun kanskje aldir hadde fått andre steder.

-Jeg ser på dette som et lån jeg gjerne vil gi tilbake til det norske samfunnet. Jeg startet et firma som heter heter Ging AS i 2012. Forretningsideen min er en drikk basert på ingefær inspirert som sagt av min bestemor sin oppskrift. Jeg ønsker å kombinere det best fra begge kulturene som har preget meg:
Min voksne erfaring i Norge og min oppvekst i Elfenbenskysten.

Hvor hun skal bo når hun blir gammel har ikke hun bestemt enda, men  hun tror at hun vil pendle hvis det er mulig!

-Hvem motiverer i dag?
Først og fremst bestemoren min, men det er flere!  Oprah Winfrey har jeg alltid likt og sett opp til. Jeg er så heldig å være en inkubator bedrift i Hamar Næringspark, menneskene der gir meg faglig påfyll hver dag. Men de som motiverer meg aller mest for tiden, er kvinnene hjemme i landsbyen min.
Jeg startet  prosjektet Zomadré sammen med kvinnene i landsbyen for å dyrke ingefær. Den driften er nå i full gang. De veksler på oppgavene i ingefær-produksjonen; som å dyrke og luke på åkeren, lage mat til dem som gjør det og administrere. Dette skjer i en herlig atmosfære der kvinnene synger, prater og ler. For besøkende er det slående å se den gode stemningen rundt arbeidet. Jeg håper virkelig at jeg vil lykkes med Ging her i Norge. Jo flere flasker jeg selger, jo mere ingefær vil jeg trenge fra kvinnene i Zomadré-prosjektet.

-De heier på meg og følger nøye med på Ging. Derfor er det så viktig at jeg lykkes med det jeg gjør. Ging handler ikke bare om meg, men om å skape håp, kvinnelige arbeidsplasser og forståelse på tvers av kulturer. Det er jeg veldig opptatt av.  Jeg ønsker forøvrig at Ging skal bidra til å sette spor og bygge bro mellom mitt hjemland og Europa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingefærdyrkerne i Zagoreta

Top 10, hva nå?

-Å få «top 10» prisen betyr så mye for meg personlig. Det er en anerkjennelse og stort for meg og de jeg har rundt meg som har støttet meg hele veien.  Hvem vet  kanskje et det noen «ser meg» og får lyst til å investere i selskapet? Det hadde vært noe!

Siden torsdag har hun blitt ringt ned av media. Situasjonen er uvant og krever sin kvinne. Ikke nok med det, neste uke skal hun holde innlegg hos Tedx.Trondeim. Innlegget blir publisert på YouTube. Hun er spent på det, men før det skal hun besøke hoteller, ha stands i butikker og spre ordet om Ging. Hverdagen er travel for dronningen av ingefær.

Som vi pleier å si til hverandre; «Dette går bra  – og det gjør jo som regel det»!

Stadig på farten med smaksprøver i butikk.

Antoinette er stadig på farten med smaksprøver i butikk.

 

 

 

 


Om Gullaug Pless

FEELGOOD magasinet er min lidenskap, min idé, mitt livsprosjekt. Det handler om hvordan jeg ser verden og det jeg ønsker å formidle. Det er mine impulser skapt med min briller på, men også andres, mennesker som deler den samme ideen, livsfilosofien, og som har den samme formidlingsgleden som jeg selv har. Jeg er nysgjerrig og trigges av det ektefølte, det som skapes med pasjon og hengivenhet. FEELGOOD er et univers av godhet, et rom der jeg ønsker å formidle og dele gode sider av livet, det å leve og det å være menneske i travelhetens tid, her og nå i et rolig tempo. Reise og oppdage steder, kulturer, se god kunst, fin design, smake velsmakende mat, dele, gledes og leve litt langsommere. Menneskelige møter gir meg stadig ny innsikt i det å være, jeg prøver å forstå, se, være nysgjerrig og gjenskape møter slik at du kjenner det på pulsen gjennom min penn. Ta en titt på min instagrakonto #feelgoodmagasin. Her deler jeg inntrykk fra mine reiser, øyeblikk som gir meg god energi, som beriker, gir næring til sansene, som gir ro, men også livsglede og energi. Det behøver ikke være ekstragavant, gjerne nedpå og lavmælt, men kan også være storslått og vidunderlig. Jeg håper også man kan lære noe, se og gripe muligheter når alt er som på det mørkeste. Optimisme og takknemlighet vil alltid være viktig for meg. Feel good and do good, er min visjon og står som en lederstjerne i mitt liv og i mitt prosjekt.

Legg igjen en kommentar